ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z nutą marcepanu

Szarlotka z nutą marcepanu

nazwa

Wykonanie

Jabłka i marcepan to moim zdaniem idealny duet. Ja osobiście bardzo lubię jabłeczniki i szarlotki, chociaż w sumie nie wiem czym się różni jabłecznik od szarlotki? Może mi to kiedyś ktoś w końcu wytłumaczy :-D
Zastanawiałam się jak wpleść tutaj marcepan. Początkowo chciałam dodać do ciasta, później do jabłek, później na wierzch w postaci masy marcepanowej... ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne udekorowanie ciasta marcepanowymi gwiazdkami... poszłam na łatwiznę, być może nie dało to idealnego efektu, ale dało dobry! Ciasto wyszło pyszne :-)
Ciasto: (składniki na dwie porcje)
400 g mąki
200 g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
60 g cukru wanilinowego
60 g cukru
olejek migdałowy
Nadzienie:
1 kg jabłek (ja użyłam szarej renaty)
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżek cukru cukru (w zależności jak kto lubi)
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny
trochę wody
Dodatkowo:
100-200 g marcepanu
Mąkę przesiać do miski. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. Rozetrzeć w rękach.
Żółtko utrzeć z cukrami, olejkiem i śmietaną. Dodać do mąki. Zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego rondla, dodać odrobinę wody, cynamon, cukry, sok z cytryny i dusić do miękkości. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną część i wyłożyć nią formę do tarty. Nakłuć widelcem.
Piec 20 minut w 175 stopniach.
Wyjąć i ostudzić.
Jabłka wyłożyć na ostudzony spód.
Z drugiej porcji ciasta wyciąć paski. Ułożyć je na jabłkach tworząc kratkę.
Piec 30-35 minut w 175 stopniach.
Wyjąć ciasto i położyć ozdoby z marcepanu.
Można dodatkowo je polukrować lub posypać cukrem pudrem.
UWAGA! Marcepan można utrzeć i dodać do jabłek. Można też zrobić z niego masę i wylać na jabłka zamiast pasków z ciasta (wtedy robimy ciasto z połowy porcji - tylko na spód).
Przepis na masę marcepanową:
(Wtedy lepiej użyć 200g marcepanu.) Marcepan zmiksować z jednym jajkiem. W osobnej misce ubić dwa białka z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać z marcepanem. Wylać na ostudzone jabłka i piec jeszcze 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru). Powstanie taka jakby marcepanowa beza powiedzmy :)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/11/szarlotka-z-nuta-marcepanu_30.html