Wykonanie
Jabłka i marcepan to moim zdaniem idealny duet. Ja osobiście bardzo lubię jabłeczniki i szarlotki, chociaż w
sumie nie wiem czym się różni jabłecznik od szarlotki? Może mi to kiedyś ktoś w końcu wytłumaczy :-DZastanawiałam się jak wpleść tutaj marcepan. Początkowo chciałam dodać do ciasta, później do
jabłek, później na wierzch w postaci masy marcepanowej... ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne udekorowanie ciasta marcepanowymi gwiazdkami... poszłam na łatwiznę, być może nie dało to idealnego efektu, ale dało dobry! Ciasto wyszło pyszne :-)


Ciasto: (składniki na dwie porcje)400 g
mąki200 g
masła4 łyżki kwaśnej
śmietany2
żółtka60 g
cukru wanilinowego60 g
cukruolejek migdałowyNadzienie:1 kg
jabłek (ja użyłam szarej renaty)1 łyżeczka
cynamonu2-4 łyżek
cukru cukru (w zależności jak kto lubi)1
cukier wanilinowysok z 1/2
cytrynytrochę
wodyDodatkowo:100-200 g marcepanu
Mąkę przesiać do miski. Zimne
masło pokroić na kawałki i dodać do
mąki. Rozetrzeć w rękach.
Żółtko utrzeć z
cukrami,
olejkiem i
śmietaną. Dodać do
mąki. Zagnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego rondla, dodać odrobinę
wody,
cynamon,
cukry,
sok z cytryny i dusić do miękkości. Ostudzić.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować jedną część i wyłożyć nią formę do tarty. Nakłuć widelcem.Piec 20 minut w 175 stopniach.Wyjąć i ostudzić.
Jabłka wyłożyć na ostudzony spód.Z drugiej porcji ciasta wyciąć paski. Ułożyć je na jabłkach tworząc kratkę.Piec 30-35 minut w 175 stopniach.Wyjąć ciasto i położyć ozdoby z marcepanu.Można dodatkowo je polukrować lub posypać
cukrem pudrem.UWAGA! Marcepan można utrzeć i dodać do
jabłek. Można też zrobić z niego masę i wylać na
jabłka zamiast pasków z ciasta (wtedy robimy ciasto z połowy porcji - tylko na spód).Przepis na masę marcepanową:(Wtedy lepiej użyć 200g marcepanu.) Marcepan zmiksować z jednym
jajkiem. W osobnej misce ubić dwa
białka z odrobiną
soli. Delikatnie wymieszać z marcepanem. Wylać na ostudzone
jabłka i piec jeszcze 15 minut do momentu uzyskania złotego koloru). Powstanie taka jakby marcepanowa
beza powiedzmy :)Smacznego!