Wykonanie
Pierogi... Kto ich nie lubi? Można je robić na tyle sposobów, że nigdy nie są w stanie się znudzić. Nadają się od święta i na codzienne obiady. Latem szczególnie dobre są z
owocami ;-)Ja osobiście najbardziej lubię z
jagodami... ale czasami trzeba wypróbować coś nowego.Sami zdecydujcie, które z dzisiaj przedstawionych wersji wolicie ;-) Osobiście uważam, że
malinowe wygrywają, aczkolwiek jest to kwestia gustu. Dla tych, którzy lubią połączenie
bananów i
czekolady, druga wersja będzie idealna ;) Jednak jest także bardziej kaloryczna :-P


Pierogi z
malinami:Składniki na ciasto:200g
mąki1
żółtkołyżka rozpuszczonego
masłasólletnia, przegotowana
wodaDodatkowo:duży koszyczek
malincukierjogurt naturalny lub
śmietana 18%Mąkę przesiać do dużej miski. Wbić
żółtko, wsypać szczyptę
soli, wlać roztopione
masło i stopniowo dodawać letnią
wodę. Zagnieść na gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe kółka.Na wierzch układać po 3-4
maliny i zalepiać.Gotować 4 minuty aż pierogi wypłyną.Podawać ze
śmietaną i
cukrem.

Pierogi z
bananami:Składniki na ciasto:200g
mąki1
żółtkołyżka rozpuszczonego
masłasólletnia, przegotowana
wodaDodatkowo:2 dojrzałe
bananycukierśmietana 18%Sos
czekoladowy:kilka kostek
gorzkiej czekoladyłyżka
masłaBardziej tradycyjna wersja będzie ze zwykłego białego ciasta.
Mąkę przesiać do dużej miski. Wbić
żółtko, wsypać szczyptę
soli, wlać roztopione
masło i stopniowo dodawać letnią
wodę. Zagnieść na gładkie ciasto.Ciasto rozwałkować i wykrawać okrągłe kółka.Na wierzch układać po 3-4
maliny i zalepiać.Gotować 4 minuty aż pierogi wypłyną.Podawać ze
śmietaną i sosem
czekoladowym.Smacznego!!