Wykonanie
Pyszne połączenie
sera z
makiem . Zrobiło furorę podczas świątecznych spotkań rodzinnych , a wyszło przez zupełny przypadek :) W ostatnim
poście podawałam przepis na roladę
makową Makowiec zawijany z której miały wyjść 3 a mi powstały 2 ;) Stąd pozostałości masy makowej ;) Szukałam wśród Seromakowców i znalazłam na stronie Kwestiasmaku . Seromakowiec wyszedł wilgotny , aromatyczny , zrobię go jeszcze nie raz ;) Zmieniłam nieco masę
makową . Do tej pozostałej masy dodałam tylko
czekoladę zmielone
migdały.Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 25 minut + 60 minutTemp. pieczenia : 175 C

Składniki:Masa makowa :2 szklanki gotowej masy makowej albo z tego przepisu klik1 szklanka zmielonych na miał
migdałów50 g ciemnej
czekolady2 płaskie łyżki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
likieru AmarettoMasa serowa:500 g
śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3
razy ( użyła
ser z wiaderka Włoszczowa )ziarna z 1
laski wanilii100 g miałkiego
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka
Sposób przygotowania:Masa makowa:Masę
makową wymieszać ze zmielonymi
migdałami ( zmieliłam blenderem).Dodać roztopioną
czekoladę,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia , wlać
likier.Delikatnie pomieszać wszystkie składniki.Masę
makową wyłożyć na blaszkę pokrytej papierem do pieczenia. 1/4 część masy można odłożyć ( ja tak zrobiłam)Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 C i zapiec ok. 25 minut.Masa serowa:Do
sera dodać ziarenka z
laski wanilii,
cukier ,
mąkę ziemniaczaną i
żółtka na gładką masę.Taką masę
serową wylewamy na podpieczony spód makowy. Wykładamy 1/4 część masy makowej i wykałaczką robimy esy floresy w
masie .Przed włożeniem do piekarnika zakryłam tortownicę folią aluminiową.W przepisie jest napisane , że w ten sposób piec 40 minut.Ja po takim czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze jakieś 20 minut.Nie należy wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie ostygnie. ( przy otwartych drzwiczkach )Smacznego
