Wykonanie
Do tej
pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam
przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że
przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety "Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 45 - 55 minut

Składniki:150 g
masła150 g
jogurtu naturalnego150 g
orzechów laskowych2 łyżki "
przyprawy do pierników " firmy Skworcu3/4 szkl. szklanki
cukru3
jajka250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia firmy Skworcu500 g
śliwek100 g dowolnego
dżemu50 g
płatków migdałowych
Sposób przygotowania:Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę razem z
cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym
jajku.
Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone
orzechy i
proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy
jogurt.Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w
przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście.Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy ok. 45 - 55 minut. Pilnujemy , jak ciasto będzie miało już skorupkę na wierzchu i będzie ładne złociste to powinniśmy go już wyjąć z piekarnika.Po wystudzeniu rozsmarowujemy na wierzchu
dżem i posypujemy zarumienionymi na patelni
płatkami migdałowymi.Smacznego