ßßß
Składniki:1 szklanka = 250 ml200 g masła1/2 szklanki cukru2 jaja1 szklanka mąkiszczypta soli4 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki przyprawy6 śliwekKruszonka orzechowa:1/2 szklanki mąki4 łyżki cukru50 g zimnego masładuża garść orzechów laskowych - zmiksować na pyłPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę.Dodajemy stopniowo 2 jajka.Przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia.Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem.Na koniec dodajemy przyprawę i sól.Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.Wykładamy ciasto z misy.Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto.Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami.Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.Smacznego! :)~Moni