Wykonanie
Bardzo
czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości
wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem
czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : ok. 60 minutTemp. pieczenia : 180 C

Składniki:250 g
mąki pszennej10 łyżek
kakao2 łyżki
kawy rozpuszczalnej ( Douwe Egberts - smak karmelowy)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 szklanki
cukru trzcinowego2
jajka1/2 szklanki
maślanki2 łyżki
likieru Latte Macchiato150 g
margaryny300 ml
wodyszczypta
soli600 g
wiśnicukier puder do posypania

Sposób wykonania:Rozpuścić
margarynę z
wodą ze szczyptą
soli.W misce przygotować
mąkę ,
kakao,
kawę,
sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać
cukier i wymieszać.Przelać rozpuszczoną
margarynę z
wodą do miski i dobrze wymieszać.Dodać
maślankę ,
jajka i
likier ( może być dowolny).
Wiśnie umyć i powyjmować pestki.Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać
ciastem.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) .Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać
cukrem pudrem albo polać
polewą czekoladową.Smacznego
