Wykonanie
Od razu jak zobaczyłam to ciasto postanowiłam , że je zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy
mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni".Tortownica: średnica 25 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 1 godzina

Składniki :
Biszkopt450 g
mrożonego szpinaku250 g
cukru3
jajka1 szklanka
oleju słonecznikowego1 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:300 ml
śmietanki 30 %2
śmietanki fix2 łyżki
cukruDodatkowo:
owoc granatukiwi
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Szpinak rozmrozić , odcedzić od
wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar
wody)
potem całą kulę jeszcze pościskałam w rękach .Do miski wlać
jajka i mieszać robotem kuchennym.Następnie dosypać
cukier i mieszać do czasu , aż powstanie puszysty krem.Stopniowo dolewamy
olej.
Mąki połączone z
proszkiem do pieczenia i przesiane wsypać do masy i dodać
szpinak.Cały czas miksować.Tak przygotowany
biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny.
