ßßß Cookit - przepis na Ciasto serowo-makowe " Cielaczek"

Ciasto serowo-makowe " Cielaczek"

nazwa

Wykonanie

Znowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam ser z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.
Wymiary blaszki : 24 x 29 cm
Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut
Temp. pieczenia : 180 C
źródło : " Ciasta :
Składniki :
Ciasto kruche :
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
125 g margaryny
8 łyżek cukru pudru
1 żółtko
Masa makowa:
500 g maku
1 i 3/4 szkl. cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki rodzynków
klika kropel zapachu migdałowego
Masa serowa:
1 kg sera białego ( w kubełku )
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
5 jaj
125 g margaryny
kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
orzechy do posypania
polewa czekoladowa
Sposób przyrządzania:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem.
Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ).
Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa makowa :
Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy.
Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem.
Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat.
Masa serowa:
Ubijamy pianę z białek.
Ucieramy margarynę z żółtkami i cukrem a następnie stopniowo dodajemy ser.
Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą.
Ciasto serowo - makowe:
Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków )
Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki makowe i ostatnią część masy serowej.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/03/ciasto-serowo-makowe-cielaczek.html