Wykonanie
Znowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam
ser z
makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą
makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : 10 minut + 60 minutTemp. pieczenia : 180 Cźródło : " Ciasta :
Składniki :Ciasto kruche :1 i 1/4 szkl.
mąki pszennej125 g
margaryny8 łyżek
cukru pudru1
żółtkoMasa makowa:500 g
maku1 i 3/4 szkl.
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
masła2 łyżki
bułki tartej2 łyżki
rodzynkówklika kropel
zapachu migdałowegoMasa serowa:1 kg
sera białego ( w kubełku )1 i 1/2 szkl.
cukru pudru5 jaj125 g
margarynykilka kropli
aromatu migdałowegoDodatkowo:
orzechy do posypania
polewa czekoladowaSposób przyrządzania:Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną
margaryną i
cukrem.Dodajemy
żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę.Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli nie da się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki
ciastem i dolepić brzegi ).Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masa makowa :
Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy.Następnie ucieramy z
żółtkami i
cukrem.Dodajemy
masło ,
rodzynki,
tartą bułkę i aromat.Masa serowa:Ubijamy pianę z
białek.Ucieramy
margarynę z
żółtkami i
cukrem a następnie stopniowo dodajemy
ser.Na końcu dodajemy aromat i lekko mieszamy z pianą.Ciasto
serowo -
makowe:Na wystudzone ciasto wykładamy wałeczki z masy makowej robiąc przerwy ( 3 pasy wałeczków )Wylewamy część masy serowej i znowu naprzemiennie wałeczki
makowe i ostatnią część masy serowej.Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 COstudzone ciasto polewamy
polewą czekoladową i posypujemy
orzechowym krokantem.Smacznego