Serniki uwielbiam i stąd następna moja propozycja świąteczna tym razem z pierniczkami. Mogą być pierniczki nadziewane , ja użyłam pierniczków w polewie czekoladowej. Sernik ma ciekawy smak, wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczowądaje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)Wymiary foremki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 50 - 60 minutSkładniki:Ciasto:125 g margaryny1/4 szkl. cukru2 żółtka1,5 szkl. mąki1 łyżka śmietany2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego sera3/4 szkl. cukru130 g masła5 jaj2 białka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 budyń waniliowyaromat waniliowyskórka pomarańczowapierniczki nadziewane w czekoladzieSposób przygotowania:Ciasto:Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki.Masa serowa :Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło.Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową.Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową .Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy.Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika.Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności sernik nie opadnie.Możemy polać polewą czekoladową ( klik ) i udekorować perełkami cukrowymi albo posypać cukrem pudrem.Smacznego