W jednej z gazet zaciekawił mnie przepis na ciasto otrębowe. Dodatkiem m.in. jest mak , który lubię :) są otręby , które są zdrowe i są orzechy , które kojarzą mi się ze snicersem ;). Pomyślałam sobie , dlaczego miałabym nie spróbować? Co prawda trochę go zmodyfikowałam ale przepis jest interesujący i polecam go zrobić:)Składniki:- 1,5 szkl. otrębów ( ja wzięłam 3/4 szkl. otrębów pszennych3/4 szkl. otrębów owsianych)- 1 szkl. cukru białego ( wzięłam cukier trzcinowy)- 1/2 szkl. suchego maku- 1/2 szkl.mąki pszennej- 100 g orzechów włoskich- 190 g margaryny- 100 g rodzynków- 4 jajka- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia- kilka kropel olejku migdałowego- tłuszcz do blaszki- bułka tarta do posypania foremkiBlacha : 40 x 14 cm( ja użyłam dwóch mniejszych )Sposób przyrządzania :1. Orzechy mielimy.2. Jajka dokładnie ubijamy z cukrem , dodajemy otręby i mieszamy.3. Wsypujemy mak.4. Margarynę rozpuszczamy i gorącą wlewamy do ciasta i mieszamy.5. Mąkę z proszkiem przesiewamy , wsypujemy do ciasta i miksujemy.6. Dolewamy olejek migdałowy7. Wsypujemy bakalie opruszone mąką i wszystko mieszamy.7. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.8. Pieczemy do 60 min. w temp. 200 C.9. Dekorujemy polewą czekoladową (klik) i posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego.