Owsiane racuchy z jabłkami to ostatnio jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji. Mają lekko cynamonową nutę a dodatkowo zawierają sporą ilość błonnika, dzięki czemu dają uczucie sytości na bardzo długo. Idealne na śniadanie, ale i jako zdrowy deser lub słodki obiad :)Składniki (5-6 racuchów):racuchy- 6 łyżek płatków owsianych- jajko- 50ml mleka- 1 duże jabłko- pół łyżeczki cynamonu- opcjonalnie: 2 łyżki mąkiserek do polania- 2 łyżki jogurtu naturalnego- łyżeczka naturalnego kakaoPłatki owsiane mieszamy z jajkiem i odstawiamy na 1-2 godziny (ja odstawiam na całą noc). Dodajemy mleko i cynamon. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeżeli masa jest za rzadka- można dodać płatków owsianych lub 1-2 łyżki mąki. Smażymy na patelni bez tłuszczu, ewentualnie na maśle. Ja podaję je z kakaowymserkiem (mieszam ze sobą jogurt i kakao), połówką jabłka pokrojonego w kostkę i płatkami migdałów.Pysznie i zdrowo :)