Wykonanie

To zdecydowanie jedna z moich ulubionych wariacji na temat aromatycznych, jesiennych placuszków. Cudownie pachną
cynamonem! A do tego delikatna, karmelizowana
śliwka - niebo w ustach!Składniki (na ok. 10 racuszków):racuszki - szklanka
mleka- 200g
mąki- łyżka
cukru pudru-
jajko- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżki
cynamonukarmelizowe
śliwki - 6 dużych
śliwek- 2 łyżki
cukru- pół łyżki
cynamonu- szczypta
imbiru- 4
goździkiMleko miksuje z
jajkiem. Gdy na wierzchu pojawi się pianka - dosypuję powoli resztę składników i miksuję do momentu uzyskania gładkiej, w miarę gęstej masy. Smażę na patelni spryskanej delikatnie
olejem z każdej ze stron (do momentu aż racuszki nabiorą lekko brązowego koloru).
Śliwki kroję na ósemki (może być też na ćwiartki), zasypuję je
cukrem,
cynamonem,
imbirem, dodaję
goździki i stawiam na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby
owoce 'obkleiły się' powstającym w trakcie duszenia sosem. Po 15 minutach ściągam z ognia i odstawiam na kilka minut (wyciągam też
goździki).

Podaję posypane
cukrem pudrem z jeszcze ciepłymi
śliwkami.