ßßß
To zdecydowanie jedna z moich ulubionych wariacji na temat aromatycznych, jesiennych placuszków. Cudownie pachną cynamonem! A do tego delikatna, karmelizowana śliwka - niebo w ustach!Składniki (na ok. 10 racuszków):racuszki - szklanka mleka- 200g mąki- łyżka cukru pudru- jajko- pół łyżeczki proszku do pieczenia- pół łyżki cynamonukarmelizowe śliwki - 6 dużych śliwek- 2 łyżki cukru- pół łyżki cynamonu- szczypta imbiru- 4 goździkiMleko miksuje z jajkiem. Gdy na wierzchu pojawi się pianka - dosypuję powoli resztę składników i miksuję do momentu uzyskania gładkiej, w miarę gęstej masy. Smażę na patelni spryskanej delikatnie olejem z każdej ze stron (do momentu aż racuszki nabiorą lekko brązowego koloru).Śliwki kroję na ósemki (może być też na ćwiartki), zasypuję je cukrem, cynamonem, imbirem, dodaję goździki i stawiam na małym ogniu. Co jakiś czas mieszam, żeby owoce 'obkleiły się' powstającym w trakcie duszenia sosem. Po 15 minutach ściągam z ognia i odstawiam na kilka minut (wyciągam też goździki).
Podaję posypane cukrem pudrem z jeszcze ciepłymi śliwkami.