Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłem konkurs z
Makaronem Czaniecki, od razu wiedziałem że wezmę w nim udział, bo do wygrania jest 10 tysięcy zł na wycieczkę marzeń !:) Dlatego postanowiłem wymyślić przepis niebanalny i zarazem smaczny - wymyśliłem dwa... Gdzie byście pojechali, gdybyście
mieli możliwość pojechania w dowolny zakątek świata ? Mi marzy się już od dawna
Kuba, jej klimat, ciągle świecące słońce i wszystkie zakątki Hawanny. Z drugie strony chciałbym zwiedzić jakąś część Azji - Chiny, Japonia, Nepal ? Spróbowanie chińskiej kuchni na pewno było by genialnym doświadczeniem :) Ale najpierw trzeba wygrać konkurs :)Więc teraz przepis na
makaron na słodko, a dokładnie w postaci mini serniczków :)

Składniki:Ciasto:150 g
mąki pszennej70 g
masła2 łyżki
śmietany 18 %2 łyżki
cukruFarsz:4 łyżki
makaronu w kształcie
ryżu Czaniecki100g
białego sera do sernikaopakowanie
cukru z prawdziwą
waniliąćwierć tabliczki
czekolady1
jajko40 ml
śmietanki kremówkiPrzygotowanie:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki, owijając w folię aluminiową2. Gotujemy
makaron zgodnie z przepisem, odsączamy i układamy na talerzyku, blaszce lub papierze do pieczenia tak jak na poniższym zdjęciu.3. Roztapiamy
czekoladę i rozlewamy ją po naszym
makaronie- jak na zdjęciu poniżej.4. Wstawiamy
makaron do zamrażalki do zastygnięcia, następnie wyjmujemy i łamiemy na małe kawałki.5. Mieszamy w osobnej misce
ser,
śmietankę,
jajko i
cukier oraz dodajemy nasz
czekoladowy makaron.6. Ciasto wykładamy na foremkę do mini tart a następnie wylewamy naszą masę i pieczemy przez około 30 minut w 180 °C
