Wykonanie
Sezon na
dynie rozpoczęty ! Pierwszą rzeczą jaką w tym roku zrobiłem z dyni jest właśnie to pyszne ciasto :) Delikatne, maślane i wilgotne- najlepsze ! Przez najbliższy czas dodam kilka "
dyniowych" przepisów więc... zaglądajcie na bloga i koniecznie na mojego Facebook'a
Składniki:-250 g musu z dyni *-200 g
masła-100 g
cukru- łyżeczka
cukru waniliowego-4
jajka-150 g
mąki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
kardamonu-łyżeczka
cynamonu- 125g
serka Almette śmietankowego- skórka z 2
limonek- 2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :1.
Masło rozpuść w garnku razem z
cukrem i
cukrem waniliowym2. Dodaj mus z dyni ( mus z dyni wykonaj krojąc
dynię ze skórką na kawałki, zamocz ją w zimnej wodzie na kilka minut a następnie piecz na papierze do pieczenia w 160 °C przez około 40 minut. Kolejnym etapem jest oddzielenie miąższu od skórki i zmiksowanie go na gładki mus)3. Do lekko ciepłej masy dodaj 4
żółtka i wystudź całkowicie4. Dodaj przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia kardamonem i
cynamonem.5. ubij
białka i dodawaj je partiami do masy, aby nie straciły za dużo na objętości6. Piecz w 180 °C przez około 45 minut7. Wymieszaj
serek z
cukrem pudrem i pozmaruj upieczone i wystudzone ciasto, a na wierzch zetrzyj skórkę z
limonekSMACZNEGO ! :)PS: Przepis jest inspiracją z bloga Kwestia Smaku :)