Wykonanie
Zapach domowych naleśników to tylko i wyłącznie zapach naleśników mojej mamy. Grubych, puszystych, lekkich, a jednocześnie pełnych prawdziwego
sera i domowych
konfitur.Kuchnia mojej mamy jest jednak tzw. kuchnią "na oko". "Trochę tego, trochę tamtego i na pewno ci wyjdzie". Kuchnia nieprzekazywalna, bez miar, wag i minutnika. Nie przekażę wam zatem tajemnicy pysznych naleśników mojej mamy. Po wielu próbach udało mi się jednak wypracować przepis, który mam nadzieje moja Hania, będzie kiedyś nazywać najlepszymi puszystymi naleśnikami mojej mamy.


Podane składniki na 8-10 naleśnikówSkładniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody gazowanej2 duże
jajka2 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
oleju lub rozpuszczonego i wystudzonego
masłaszczypta
soliolej do smażeniaDodatki:
biały ser półtłusty (
śmietana 18%,
cukier,
cukier waniliowy do smaku)
cukier puder, ulubione
konfitury,
owoce sezonowe,
syrop klonowy...
Białka (oddzielamy od
żółtek) i wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
olejem (ewentualnie
masłem), aż staną się puszyste. Następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy na przemiennie w kilku partiach
mleko i
mąkę, a na końcu
wodę.
Białka wyciągamy z lodówki, solimy do smaku i ubijamy na sztywną pianę. Od razu dodajemy ją na dwa
razy do ciasta naleśnikowego, używając miksera na najniższych obrotach. Każdy naleśnik smażymy na łyżeczce
oleju.

Notatki:Ciasto nie rozlewa się łatwo. Jeśli wydaje Ci się zbyt gęste, dodawaj gazowanej
wody partiami, sprawdzając konsystencję. Warto jednak poćwiczyć rozlewanie gęstego ciasta, bo dzięki niemu usmażone naleśniki są puszyste o biszkoptowej konsystencji.Proponuję używać tłustego
mleka i
masła, jeśli zależy Ci na smaku prawdziwych maminych czy babcinych naleśników.Aby naleśniki nabrały odpowiedniego koloru, a przy tym nie wyschły, potrzebują dość wysokiej temperatury do smażenia.

Zajadamy jeszcze ciepłe.