Wykonanie
Aby dobrze zacząć dzień, śniadanie muszę zjeść w domu i to najlepiej ciepłe. Są tacy co wolą te kilkanaście minut pospać dłużej. Dla mnie wyjście z domu bez śniadania to jak iść na ważne spotkanie z telefonem, który krzyczy o naładowanie baterii - nigdy nie wiem, kiedy mnie zawiedzie. Jaglanka to mój prosty sposób na ciepłe i szybkie śniadanie,... bo po prostu można przygotować ją wieczorem. Zdrowa alternatywa dla kolorowych
płatków na
mleku. W zmodyfikowanej wersji idealna dla osób, które nie jedzą
nabiału.
Podane składniki na około 2 porcjeSkładniki (wersja podstawowa):1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka1 łyżeczka
masłacukier trzcinowy do smakuszczypta
soli1
jabłkoDodatki:świeże sezonowe
owoce np:
borówkijogurt naturalnybakaliecynamonJabłko obieramy i kroimy w kostkę.
Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie zimną
wodą,
mleko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę pod garnkiem do minimalnej. Rozpuszczamy
masło w
mleku, dodajemy
kaszę,
jabłko i dobrze mieszamy. Gdy doprowadzimy ją ponownie do wrzenia, jeszcze raz mieszamy (
kasza ma tendencję do przywierania). Przykrywamy garnek. Aby
mieć pewność, że
kasza nie przywrze, pomieszaj
kaszę bez odkrywania wieczka, po prostu poruszając kilkukrotnie garnkiem. Od tego momentu przez 15-20 minut nie zaglądamy do
kaszy. Nie podnosimy pokrywki, choćby nie wiem jak nas korciło. Garnek z ugotowaną
kaszą odstawiamy na kilkanaście minut (lub całą noc, jeśli ma to być śniadanie), nadal nie odkrywając pokrywki.Aby ją odgrzać, wystarczy zlać ciepłym
mlekiem lub
wodą i lekko podgotować.Notatki:
Kaszę jaglaną na sypko gotujemy w proporcji 2:1 (woda/mleko:
kasza). Możesz użyć więcej płynu i pogotować
kaszę dłużej, aby była bardziej miękka i kleista.Jeśli używasz
suszonych owoców (np.:
rodzynki,
żurawina), możesz dodać je razem z
jabłkiem. Nadadzą
kaszy swoją nutkę
smakową, a dodatkowo nie musisz dosładzać
cukrem.W wersji dla osób, które nie jedzą
nabiału,
mleko zastąp
wodą i pomiń
masło.