Wykonanie

Piątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej tradycji, dziś przyrządzam
rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie
rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg
ziemniaków700 g
filetów rybnych2
pory (białe części)1,5 szklanki
śmietany 22%2
jajka100 g
sera żółtego (startego)pół pęczku
koperkusól,
pieprz,
papryka słodka,
gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić
solą oraz
pieprzem.
Koper umyć i posiekać.
Śmietanę,
jajko,
koper, 1/3
sera i
przyprawy wymieszać.
Rybę umyć i osuszyć.
Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę
ziemniaków,
rybę,
pory i na koniec resztę
ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać
serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać
startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego :)
