ßßß
Piątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg ziemniaków700 g filetów rybnych2 pory (białe części)1,5 szklanki śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego :)