Wykonanie
Dzisiaj czas na przepis na feijão tropeiro, co w wiernym tłumaczeniu z portugalskiego na polski znaczy
fasola poganiaczy. Korzenie tej potrawy sięgają czasów jeszcze XIX wieku.
Brazylia tego okresu to nie tylko Niewolnica Isaura i Zły Leoncio, to też epoka poganiaczy bydła przemierzających na koniach przez prerie, takich Kowbojów jak z Dzikiego Zachodu. Jako że
Brazylia nie należy do małych
krajów, a jeden stan większy jest od Polski, nasi Kowboje w
drogę do jedzenia musieli zabrać pokarm który łatwo się nie zepsuje, a i prosty będzie do przygotowania (nie każdy miał takie zdolności kulinarne jak Brasileiro).Tak więc prawdziwy brazylijski kowboj zawsze więc miał przy sobie carne
seco (wysuszone na słońcu solone
mięso) oraz
fasolę w sakiewce. Jak kowboj zatrzymywał się na postoju, rozpalał ognisko, wrzucał do rondelka/garnka trochę
mięsa i
fasolę, a po pół godzinie potrawa już była gotowa. W późniejszym czasie potrawa lekko ewoluowała, zamiast carne
seco zaczęto dodawać
bekon,
boczek lub
kiełbasę.Nasza wersja feijão tropeiro to ta lekko zmodyfikowana z większa ilością składników.
Składniki (porcja 6 osób)1) 500 gram
fasoli czarne oczko (feijão fradinho)2) pół
cebuli czerwonej3) 2 ząbki
czosnku4) laska
kiełbasy (dowolna ale nie sucha typu krakowska)5) 100 gram
boczku wędzonego6) kostka knorr7) 2 łyżki
oliwy8) 2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie pół godziny. Nie ma potrzeby moczyć
fasoli wcześniej. Dodajemy również kostkę knorr. Po ugotowaniu
fasoli, odcedzamy
wodę.
Boczek i
kiełbasę kroimy w kawałki. Kroimy w maleńką kostkę. Ząbki
czosnku zgniatamy.
Na rozgrzaną
oliwę wrzucamy
boczek i
kiełbasę. Mieszamy łyżką drewnianą aby tłuszcz się wytapiał.
Gdy
boczek już zaczyna przypominać pyszne skwarki do
smalcu, wrzucamy
cebulę oraz
czosnek.
Na samym końcu wrzucamy ugotowaną wcześniej
fasolę i mieszamy wszystkie składniki. Pozostawiamy na ogniu 10 minut, cały czas mieszając łyżką by składniki nie przywierały dna garnka.
Na samym końcu dodajemy farinhę (nie jest to krok obowiązkowy, ale Brasileiro nie byłby prawdziwym Brazylijczykiem gdyby jej nie dodał) i mieszamy (1 minuta).Efekt końcowy jak na pierwszym zdjęciu oraz tym poniżej.