Wykonanie

Tak. W szybkowarze i
wędlinę można zrobić. I w dodatku jaką pyszną! Soczystą i kruchą. Z przyjemnością
jadłam ją z
chlebkiem i
sosem chrzanowym, a latorośl nie zaprzątała myśli konsumpcją
pieczywa - tylko wpychała sobie ją do buzi popychając palcem :)Roboty mało, a jedzenia mnóstwo.Najpierw zróbmy zalewę peklową:to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do wykonania domowego
baleronu ( klik )

Na 1 kg
szynki ( tzw. 'orzech' - mój miał 1,10 kg ):- 1 litr
wody- 4 łyżki
soli + 1 łyżka
soli peklowej ( można pominąć - ale
wędlina wyjdzie szara )- 1 łyżka
cukru- 2
liście laurowe- 1 ząbek
czosnku- 2 kulki
ziela angielskiegoSkładniki zagotować, wystudzić.
Szynkę oczyścić z błonek, włożyć do zlewy. Trzymać w chłodnym miejscu dobę.Dodatkowo:- 1
liść laurowy-
wodaNastępnie
szynkę wyjąć z zalewy. Do szybkowaru włożyć
liść laurowy i wlać
wodę do zalecanego minimum. Zagotować, Włożyć
szynkę, zamknąć pokrywą, ciśnienie ustawić na nr 2. Gotować 30 minut. Pozostawić szybkowar, aż para samoistnie odejdzie.
Szynkę podawać wystudzoną.
Sos chrzanowy na zimno do kanapek:- 3 łyżki tartego
chrzanu- 2 łyżki kwaśnej
śmietany- 0,5 łyżeczki
cukru- szczypta
soliSkładniki wymieszać i podawać.