Wykonanie

Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa.Jarosze mogą pominąć dodatek
boczku. Mięsożercy uznają, że stawia on
smakową kropkę nad "i"Porcja na 3 głodne osoby:- 2 średnie
pory- 2 korzenie
pietruszki- 1/4
selera- 500 gr mrożonego
groszku- 30 dag
boczku- 2 ząbki
czosnku małe lub jeden duży- 1-2 łyżki
masłaPor ( część białą i zieloną ) pokroić na 2 cm kawałki, przełożyć na sito, wypłukać piasek pod bieżącą
wodą.
Boczek pokroić w plasterki odpowiednie na 1 kęs. W garnku wysmażyć plasterki
boczku.
Boczek odłożyć na talerzu. , Do tego samego garnka dodać
masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać
por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać
czosnek i
groszek, następnie wlać 1 litr
wody. Gotować do miękkości warzyw.Zblendować na gładki krem.Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do
ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne.Podawać z plasterkami wysmażonego
boczku.