Wykonanie

Kiedy w warzywniakach królują głównie
owoce z ciepłych
krajów nie rezygnuję z łakoci
bliskich mi letnią
porą.Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta wykonanego z
owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania
maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć
mrożonymi owocami.

To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym
spodem, na którym ułożone są
owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką.

Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników )- 3 szklanki
mąki pszennej- 200 gr dobrego
masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka
smalcu*- 0,5 szklanki
cukru- 4
żółtka- 3-4 łyżki kwaśnej
śmietany- szczypta
soli- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaZagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową
porą :)- 2 litrowe słoiki
owoców w kompocie ( u mnie
truskawki i
wiśnie)/ lub 2 opakowania
mrożonych owoców po ok. 450-500 gram- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
bułki tartejOwoce odcedzam na sicie. Mieszam z
bułką tartą i
mąką ziemniaczaną.kruszonka:- niepełna szklanki
mąki- pół szklanki
cukru- pół kostki miękkiego
masłaSkładniki kruszonki rozcieram w palcach do momentu uzyskania sypkich grudek.- dodatkowo ubijam
białka (od
żółtek ze
spodu ciasta) z 1 łyżką
cukru.- 2 łyżki
kakaoPiekarnik nagrzewam do 180'C. Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję
kakaem, na nie wykładam
białka i
owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut.Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję
cukrem pudrem.* dodatek
smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość