Wykonanie

Jest to kolejne danie jednogarnkowe, które może przygotować raz dwa po powrocie z pracy.Duszony
ryż z
mięsem ma wspaniałą zaletę - jest daniem bardzo sycącym. Tak, że szklanką surowego
ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę.
Marchewka dodaje
słodyczy daniu zaś
natka, którą jest posypane wspaniale odświeża
kubki smakowe.

To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym.- 35 dag
mięsa mielonego ( u mnie z
łopatki )- 2
marchewki- 1 duża
cebula- 1 szklanka
ryżu-
woda ( tyle ile wchłonie
ryż )- 3 łyżki
oleju- świeżo mielony
pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona
słodka papryka ( 1 łyżka ),
sól- 2-3 łyżki
soku z cytryny- pół pęczka posiekanej
natki pietruszkiCebulę i
marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać
olej, zeszklić
marchewkę, następnie dodać
cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć
mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić.Dodać surowy
ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i
mięsa. Zalać do równości
ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia
wody przez
ryż. Dodać ok, 100 ml
wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż
ryż będzie miękki. Doprawić
pieprzem, mieloną
papryką,
solą i
sokiem z cytryny.Wyłączyć ogień. Pozwolić przeniknąć się smakom 2-3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną
natką pietruszki.