ßßß Cookit - przepis na Serniko-piernik

Serniko-piernik

nazwa

Wykonanie

Połączenie sernika i piernika to idealny duet, na święta jak znalazł.
Postanowiłam połączyć 2 wypieki w jednym cieście.
Sernik z nutką wanilii, spód z aromatycznego piernika. Nie jest to wypiek łatwy, bo każda z warstw wymaga innej temperatury pieczenia, na szczęście czas pieczenia jest podobny i jakoś się udało.
Eksperyment uważam za zrealizowany z wynikiem pozytywnym :)
Spód: piernik
3 jajka
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka kako
125 g masła
100 g sztucznego miodu
pół szklanki cukru
2 łyżki przyprawy piernikowej
szklanka mleka
Masa serowa:
4 jajka ( z dwóch ubijamy pianę)
750 g sera na sernik Czarnocin
wanilia
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przepis na formę okrągłą średnicy 23 cm. Formę wytłuszczamy i lekko obsypujemy mąką lub wykładamy papierem.
Obie masy przygotowujemy w tym samym czasie.
Składniki na sernik koniecznie w temperaturze pokojowej.
Nastawiamy piecyk na 170 stopni, druga półka od dołu.
Piernik : w rondelku rozpuszczamy masło, cukier, mleko, miód, dodajemy kakao i przyprawę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru, nie zagotowujemy. Studzimy jeśli masa jest gorąca. Dodajemy całe jaka i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Wlewamy płynne składniki i mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy ciasto do formy. Teraz sernik.
Sernik: ucieramy miękkie masło z cukrem na jasną masę, dodajemy 2 żółtka ( 2 białka na pianę) ciągle miksując.
Dodajemy partiami ser, wanilię, 2 całe jajka, skrobię ziemniaczaną.
Staramy się nie miksować zbyt długo, aby masa serowa się nie napowietrzyła.
Na koniec ubijamy pianę ( nie na sztywno) z odrobiną cukru i łączymy z masą serową delikatnie mieszając szpatułką.
Wylewamy masę sernikową na piernik.
Wstawiamy do nagrzanego piecyka. P 20 minutach zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy na funkcji góra-dół, wierzch przykrywamy folią aluminiową aby sernik nie spiekł się zbyt mocno.
Pieczemy ok. godziny doglądając ciasto (nie otwieramy piecyka).
Studzimy w piecyku, leciutko go uchylając. Najlepiej po wystudzeniu schłodzić ciasto w lodówce i dopiero kroić na drugi dzień.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/12/serniko-piernik.html