ßßß
Sycąca letnia sałatka w kolorach tęczy. Pachnie świeżą bazylią i koperkiem.Idealna na letnią kolację lub jako dodatek do innych potraw, np. drobiu z grilla.Sałatka z unikalnym dodatkiem (dostępnym tylko w sezonie letnim nad czym gorąco ubolewam) ogórkiem małosolnym z tego przepisu . Bazylia mojego siewu - jeszcze młoda o małych listkach, które w całości dodałam do sałatki, jeśli macie większe listki to rozerwijcie je na mniejsze kawałeczki.Można dowolnie zmieniać tutaj skład, ale ten który podaję jest idealny.
1 młody brokuł2 jajka ugotowane na twardo3 łyżki kukurydzy gotowanej1 duży pomidor2-3 ogórki małosolne śrdniej wielkościbazylia świeża - garść (najlepiej młode listki, jeśli większe - rozerwać na mniejsze, nie siekać)Sos (najlepiej przygotować wcześniej i schłodzić godzinę) :3 łyżki jogurtu1 łyżka majonezusól, pieprz do smakupłaska łyżeczka bazylii BIO siekanej (suszonej)1 łyżka świeżo posiekanego koperkuGotujemy brokuły 4 minuty w osolonym wrzątku (al dente). Studzimy na durszlaku.Dzielimy na małe różyczki. Pomidora, jajko i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę.Łączymy składniki sosu, doprawiamy go, dodajemy do warzyw i delikatnie wszystko mieszamy na koniec dodając drobne listki bazyliowe.