ßßß
przepis własnyPrzepis na 12 sztuk1 1/2 szklaki mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)1 łyżeczka solipieprz do smaku2-3 ząbki czosnkugarść listków bazylii450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)szczypta gałki muszkatołowej100 g twarogu półtłustego1 szklanka maślanki1/4 szklanki oleju rzepakowego3 jajkagarść suszonej żurawinyposiekane migdały bez skórki do posypania
Użyłam formy na 12 muffinek.Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody.W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem.W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.