Wykonanie
Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna.W smaku wyraziste,
czosnkowo-
bazyliwe, z kwaskowymi akcentami
żurawiny i chrupiącymi
midałami na wierzchu.Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.Do pracy na II śniadanie idealne.

przepis własnyPrzepis na 12 sztuk1 1/2 szklaki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia (eko)1 łyżeczka
solipieprz do smaku2-3 ząbki
czosnkugarść listków
bazylii450 g rozdrobnionego
szpinaku (użyłam mrożonego)szczypta
gałki muszkatołowej100 g
twarogu półtłustego1 szklanka
maślanki1/4 szklanki
oleju rzepakowego3
jajkagarść
suszonej żurawinyposiekane
migdały bez skórki do posypania

Użyłam formy na 12 muffinek.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z
wody, można lekko odcinąć nadmiar
wody.W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą
mąkę z
solą i proszkiem.W drugiej miseczce łączymy rozkłócone
jajka,
przyprawy, posiekaną
bazylię,
szpinak, dodajemy rozdrobniony
twaróg i
maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
żurawinę.Dodajemy
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy
migdałami.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.