Wykonanie

Klasyk wśród naleśników.Najlepsza ich wytrawna wersja.Po raz pierwszy
szpinak jadłam właśnie w takiej propozycji podania.Naleśniki ze
szpinakiem i
twarogiem ( 2 porcje)Ciasto1
jajko3 łyżki
mąki pełnoziarnistej2 łyżki
mąki pszennejszczypta
proszku do pieczenia150ml
mleka100ml
wodyczosnek,
bazylia,
oregano,
sól,
zioła prowansalskie,
pieprz
Nadzienie
szpinakowo-
twarogowe225g
mrożonego szpinaku200g
twarogu chudego1/2
kostki rosołowej drobiowej1/2 łyżczki
gałki muszkatałowejsól,
pieprz
Składniki na naleśniki mieszamy... i smażymy na kropli
oliwy. Wychodzi 6 naleśników.
Szpinak wrzucamy na patelnie teflonową i cały czas mieszamy, aż do rozmrożenia. Ma wyjść papka, chwilę trzymamy na ogniu do odparowania
wody. Doprawiamy kostką, gałką,
solą i
pieprzem. Dodajemy pokruszony
twaróg i mieszamy. Ma wyjść jednolita masa.Na każdego naleśnika nakładamy porządną łyżkę masy i zwijamy. Kroimy na pół, żeby ładnie się prezentował.