Wykonanie
Jeszcze jeden świąteczny wypiek.Aż trudno uwierzyć że do tej
pory nie piekłam jeszcze czekoladowej wersji sernika, miałam szczęście bo trafiłam na doskonały przepis, dlatego z przyjemnością przedstawiam go Wam.Pochwaliła się nim niedawno na Fb Ania z bloga Na Miotle i odnalazłam przepis i przystąpiłam do realizacji. Nieco zmodyfikowałam przepis, bo użyłam
serka wanilioweo i był już słodki więc dałam mniej
cukru. Zmieniłam w
sumie kilka drobiazgów.Konsystencja wyszła idealna, kremowa, mazista choć nie ciężka.Moja wyobaźnia pracuje i już widzę też inne wariacje serników :)

750 g
serka do naleśników
waniliowego (gęsty i kremowy)100 g
twarogu w kostce3/4 szklanki
cukru pudru4
jajka2 łyżki ciemnego
kakao1.5 łyżki
skrobii ziemniaczanej100 ml
śmietanki 30%1 tabliczka
gorzkiej czekolady 70%skórka otarta z połowy
pomarańczyłyżeczka mielonej
waniliispód:200 g zmielonych
herbatników100 g
masła1 łyżeczka
kakao (pomińcie jeśli użyjecie
czekoladowych herbatników)

Najpierw przygotowałam spód, roztopiłam
masło z
kakao, dodałam zmielone
herbatniki.Spód formy 23 cm wyłożyłam papiereem, wyłożyłam masą
ciasteczkową dociskając ją do dna.Schłodziłam spód na czas przyotowania masy serowej.Piecyk nagrzewamy do 160 stopni (na funkcji góra-dół).Na dno piekarnika naczynie z
wodą.
Czekoladę rozpuszczamy nad parą, dodając
skórkę pomarańczową.W misie zblendowałam
ser z
twarogiem,
śmietanką,
cukrem,
wanilią i
kakao na gładką masę.Dodajemy po jednym
jajku krótko miksując po każdym, na koniec dodajemy
skrobię ziemniaczaną i roztopioną
czekoladę. Krótko miksujemy.Wykładamy masę ciasta na spód. Pieczemy przykryty folią aluminiową przez ok. godzinę.Studzimy w piecyku stopniowo uchylając drzwi piekarnika.najlepiej schłodzić sernik na dzień przed podaniem.