Wykonanie
            
Korzenne zapachy i smaki w grudniowej kuchni to coś co uwielbiam.Podczas wertowania książek w poszukiwaniu czegoś ciekawego, wpadło mi w oko to ciasto.Wygląda bardzo niepozornie, jest mocno korzenne (dominuje 
imbir), o pięknym złotym kolorze i smakuje całkiem jak piernik.Mięciutkie, wilgotne i delikatne. Bardzo polecam.W przepisie pozmieniałam wiele rzeczy, sposób wykonania również, więc nie 
mogę powiedzieć że przepis wzięty z..., ale zainspirowała mnie "Kuchnia brytyjska - podróże kulinarne" i przepis na Ciasto 
imbirowe.

2 szklanki 
mąki (częściowo razowa)1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki 
soli1/2 łyżeczki 
sody2 łyżeczki mielonego 
imbiru1 łyżeczka mielonego 
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych 
goździków1 łyżeczka startej 
gałki muszkatołowej180 g 
cukru trzcinowego3/4 szklanki 
oleju2 
jajka1/2 szklanki 
syropu cukrowego ( z agawy, klonowy, 
daktylowy)1 szklankę 
maślanki zastąpiłam:4 łyżkami domowych 
powideł śliwkowych ze skórką1/2 szklanki mocnego naparu z 
herbatyPolewa:1 tabliczka 
gorzkiej czekolady1 łyżeczka 
oleju kokosowegoroztopione razem w kąpieli 
wodnejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski przesiewamy 
mąkę z proszkiem, 
soda, 
solą i 
przyprawami.W drugim naczyniu miksujemy 
jajka z 
cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.Następnie wlewamy małą strużką 
olej cały czas miksując. 
Potem napar 
herbaty i 
syrop cukrowy i krótko miksujemy.Na koniec wsypujemy 
mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.Wykładamy masę do formy o 
boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej 
mąką.Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.