Wykonanie
Korzenne zapachy i smaki w grudniowej kuchni to coś co uwielbiam.Podczas wertowania książek w poszukiwaniu czegoś ciekawego, wpadło mi w oko to ciasto.Wygląda bardzo niepozornie, jest mocno korzenne (dominuje
imbir), o pięknym złotym kolorze i smakuje całkiem jak piernik.Mięciutkie, wilgotne i delikatne. Bardzo polecam.W przepisie pozmieniałam wiele rzeczy, sposób wykonania również, więc nie
mogę powiedzieć że przepis wzięty z..., ale zainspirowała mnie "Kuchnia brytyjska - podróże kulinarne" i przepis na Ciasto
imbirowe.
2 szklanki
mąki (częściowo razowa)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka startej
gałki muszkatołowej180 g
cukru trzcinowego3/4 szklanki
oleju2
jajka1/2 szklanki
syropu cukrowego ( z agawy, klonowy,
daktylowy)1 szklankę
maślanki zastąpiłam:4 łyżkami domowych
powideł śliwkowych ze skórką1/2 szklanki mocnego naparu z
herbatyPolewa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
oleju kokosowegoroztopione razem w kąpieli
wodnejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do miski przesiewamy
mąkę z proszkiem,
soda,
solą i
przyprawami.W drugim naczyniu miksujemy
jajka z
cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy powidła i dalej miksujemy.Następnie wlewamy małą strużką
olej cały czas miksując.
Potem napar
herbaty i
syrop cukrowy i krótko miksujemy.Na koniec wsypujemy
mąkę i miksujemy krótko do połączenia składników.Wykładamy masę do formy o
boku 23 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką.Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku -175 stopni, do suchego patyczka, ok. 45 minut.Studzimy w formie. Ostudzone polewamy polewą.