Wykonanie
Od wczoraj jestem też na Fb, zapraszam na stronę Zufikowa :)

Nie lubię długiego smażenia, a kotleciki tak i moja rodzinka też:).Pomyślałam że oszczędzę sobie tej nieprzyjemnej czynności i zapiekę je w piekarniku.Oszczędziłam i czasu i kalorii. Polecam ten sposób przygotowania.Wymyśliłam na poczekaniu też ich inna wersję, ale to innym razem..

przepis własnyklopsiki :500 g
mięsa mielonego ( u mnie
miks mięsa drobiowego i
karkówki)pęczek
pietruszki drobno posiekanej2 ząbki
czosnku1
jajko1 łyżka
sezamu3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzsos:500 ml passaty pomidorowejłyżka
śmietany 18%duży ząbek
czosnkułyżka
oliwyłyżeczka
przyprawy włoskiej Arabiata
Royal Brand1 łyżeczka domowego złotego
syropu lub
cukru trzcinowegoMięso łączymy z
jajkiem i pozostałymi składnikami i formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.Obracamy co jakiś czas mieszajac, aby sie zrumieniły ze wszystkich stron.Sos : siekamy
czosnek, szklimy krótko na
oliwie z
przyprawą.Zalewamy passatą i dusimy jakiś czas (ok. 10 minut) na małym ogniu.Dodajemy
śmietanę, doprawiamy .Wrzucamy upieczone klopsiki i gotujemy je w sosie ok 5 minut.Zostawiamy w tym sosie aby smaki się przegryzły.Podajemy z ulubionym
makaronem lub
ryżem.