Wykonanie

Angielskie ciasto na pochmurną pogodę.. dla wszystkich walczących ze skutkami ulewy..


Gdybym mogła dokładnie przekazać Wam smak tego ciasta w załączniku!..Albo jego aromat.. Musicie mi jednak uwierzyc na słowo albo upiec je czym prędzej!

Jest tak
banalne w wykonaniu, a jego smak odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy.Gdyby nie to, że to jednak sporo
cukru, to mogłabym je piec codziennie i zajadać do popołudniowej
herbatki 5 o'clock :)Ciasto jest bardzo lekkie, wilgotne ale nie za bardzo, takie idealne na wiosnę czy lato do kremu i
owoców.Ciasto wynalazłam na blogu raspberries and cream, a dokładnie tu .W oryginale była
marmolada pomarańczowa, ja użyłam
powideł śliwkowych domowych, myślę że bardzo wzbogaciły smak ciasta.Zamiast
skórki cytrynowej użyłam
cukru cytrynowego ( użyłam ledwie parę łyżek bo jest bardzo aromatyczny).Dodam że
wanilia której użyłam do masy na wierzch była tak soczysta, że nie dało się jej przekroić bo wnętrze się rozpływało!Niech to będzie kryptoreklama bo akurat ten produkt na to zasługuje! :)

Ciasto:125 g
masła, w kawałkach3 łyżki
cukru brązowego cytrynowego120 g
cukru zwykłego2
jajka60 ml (1/4 szklanki)
marmolady ( u mnie
powidła śliwkowe ze skórką)225 g (1 1/2 szklanki)
mąki pszennej1 1 /2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli60 ml (1/4 szklanki)
mlekaKrem/polewa:180 g
cukru pudru100 g bardzo miękkiego
masła100 g
serka typu philadelphia1 1/2 łyżki
soku z cytrynypołowa
laski wanilii (ziarenka)Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C.Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gładka i zmieni kolor.Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy.Ciasto można ( według mnie trzeba :)) ozdobić kremem
waniliowym.Składniki na krem umieszczamy w misce(oprócz soku), dodajemy tyle soku, aż krem będzie miał łatwą do smarowania konsystencję.

