ßßß
Bardzo lubię ciasteczka owsiane i często je piekę, ale trochę mi się znudziła wersja podstawowa,a te stanowią miłe urozmaicenie.Marchewka daje ciasteczkom wilgotności dlatego nie są aż takie chrupiącemimo to polecam bo są naprawdę smaczne.Dodatkowo urozmaiciłam je brązowym cukrem o aromacie malinco dało niezły efekt smakowy!
inspiracja1 szklanka płatków owsianych3/4 szklanki cukru brązowego ( w tym połowa o smaku malin)1/2 szklanki miękkiego masła1 jajko1 szklanka mąki1 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu1 szklanka tartej marchewkimożna dodać bakalie (orzechy, rodzynki) - ok. 1 szklankaPłatki owsiane zmielić na mąkę (np.w robocie kuchennym).Mój się zepsuł - użyłam płatków błyskawicznych niezmielonych.W misce utrzeć masło z cukrem i jajkami.Dodać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.Wmieszać startą na tarce, na średnich oczkach, marchewkę i bakalie (rodzynki).Z ciasta lepić małe kulki, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.