Wykonanie

To nasza ulubiona
sałatka z
tuńczykiem. Prosta i smaczna.Im prostsze dodatki tym lepsza, im jest ich mniej, tym bardziej czuć smaksedna sprawy czyli
tuńczyka.U nas była to duża puszka włoskiego
tuńczyka, zachomikowana na specjalną okazję.Okazja mijała, w końcu wyciągnęliśmy nasz skarb.

250 g
tuńczyka w oleju (filet, kawałki) nie ten rozdrobnionypół
czerwonej papryki1 szklanka ugotowanego lekko osolonego
ryżupół puszki
kukurydzyopcjonalnie 6 cm kawałek
pora2-3 łyżki dobrego
majonezugarść czarnych
oliwek podzielonych na mniejsze kawałki
sól,
pieprz świeżo mielony
koperekTuńczyka lekko odsączamy, rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy
ryż z warzywami, dodajemy
tuńczyka, dodajemy
majonez, doprawiamy
solą i
pieprzem, na koniec posypujemy
koperkiem. Podajemy z kawałkiem
cytryny, skrapiamy do smaku.