ßßß
To nasza ulubiona sałatka z tuńczykiem. Prosta i smaczna.Im prostsze dodatki tym lepsza, im jest ich mniej, tym bardziej czuć smaksedna sprawy czyli tuńczyka.U nas była to duża puszka włoskiego tuńczyka, zachomikowana na specjalną okazję.Okazja mijała, w końcu wyciągnęliśmy nasz skarb.
250 g tuńczyka w oleju (filet, kawałki) nie ten rozdrobnionypół czerwonej papryki1 szklanka ugotowanego lekko osolonego ryżupół puszki kukurydzyopcjonalnie 6 cm kawałek pora2-3 łyżki dobrego majonezugarść czarnych oliwek podzielonych na mniejsze kawałkisól, pieprz świeżo mielonykoperekTuńczyka lekko odsączamy, rozdzielamy na mniejsze kawałki.Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy ryż z warzywami, dodajemy tuńczyka, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny, skrapiamy do smaku.