Wykonanie
Takie
porowe risotto polecam w sytuacji, gdy pojawia się nagła ochota na aromatyczną
sałatkę o wyrazistym smaku lub, gdy za chwilę mają wpaść do nas goście. Uwielbiam tą niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu
sałatkę. Wiele
razy doskonale sprawdzała się na domowych imprezach, na pikniku czy grillu.
Składniki:250-300 g
ryżu parabolicznego200-250 g
pora (głównie biała część)4 łyżki
kukurydzy z puszki3-4 łyżki
majonezupieprzsól do gotowania
ryżuTaka
sałatka wystarczy na 3-4 porcje. Proporcje należy zwiększać stosownie do liczby osób, którym
sałatka ma zostać zaserwowana.Przygotowanie:W osolonej wodzie ugotować
ryż (równie dobrze można wykorzystać
ryż, który został nam np. z obiadu). Jak już będzie gotowy, to przelać go zimną
wodą. Gdy ostygnie, wsypać do miski.
Pora pokroić wzdłuż w paski, a następnie w poprzek (w drobną kostkę lub prostokąty), a następnie dodać do
ryżu. Następnie dodać
kukurydzę,
majonez oraz
pieprz i dokładnie wymieszać.Gotową
sałatkę najlepiej przełożyć do czystej miski (nieumazanej
majonezem ;))
Sałatkę porowo-
ryżową podaję zazwyczaj z chrupiącym
pieczywem i smaczną
wędliną lub
kiełbasą. Może być także przyrządzana bez
kukurydzy (kilka
razy próbowałam), ale bardziej przypadła mi do gustu wersja z jej dodatkiem, ponieważ
słodycz złotych ziaren idealnie równoważy pikantny smak
pora. Zawsze można zrobić obydwie wersje :) Inny sposób na przygotowanie takiej sałatki to zastosowanie jakiegoś
mięsnego składnika, np. ze smażonych kawałków
piersi kurczaka, pokrojonych
parówek lub
wędliny drobiowej. Wszystko zależy od tego, na co akurat masz ochotę lub co lubią domownicy/goście :)Smacznego!