ßßß Cookit - przepis na Szklane pierniczki :)

Szklane pierniczki :)

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka ze szkłem. Tak moje dziecko je określiło i tak już chyba zostanie.
Pięknie się prezentują u nas w oknie, zmieniają kolory w zależności od pory dnia...
Stoję "nad garami" i sobie zerkam na nie z przyjemnością:)
inspiracja (z modyfikacją)
wychodzą 3 blachy sporych pierniczków
50 dag mąki
100 g miodu
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczka sody
przyprawa do pierników- ok 2 łyżki
1 łyżeczka kakao
paczka kolorowych landrynek
Najważniejsze przy ich przyrządzaniu jest, by ciasto nie rosło podczas pieczenia.
Nie powinien znaleźć się w nim proszek do pieczenia a sody jedynie troszeczkę. Cukierki mogą być większe lub całkiem sproszkowane.
Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj część, delikatnie podsypując mąką, wycinaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki podziel na kolory i pokrusz (w woreczku i ściereczce przy pomocy młotka, wałka, klopera).
W pierniczku ułożonym już na blaszce, wycinaj otworek w kształcie pasującym do wielkości pierniczka i wsyp do otworka cukierki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki wytnij otworek na wstążkę.
Piecz około 10/15 minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją, potem bez problemu odchodzą od papieru.
Moja uwaga: piec tylko do rozpuszczenia cukierków, nie dłużej.
Jedna blaszka za długo siedziała w piecu i karmel rozlał się na ciastka, nie wyglądało zbyt pięknie, ale za to smakowało!:) Oprócz tego że są ładne to są smaczne.
Kolorowych Świąt!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/szklane-pierniczki.html