Wykonanie
Ciasteczka ze szkłem. Tak moje dziecko je określiło i tak już chyba zostanie.Pięknie się prezentują u nas w oknie, zmieniają kolory w zależności od
pory dnia...
Stoję "nad garami" i sobie zerkam na nie z przyjemnością:)

inspiracja (z modyfikacją)wychodzą 3 blachy sporych pierniczków50 dag
mąki100 g
miodu100 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczka
sodyprzyprawa do pierników- ok 2 łyżki1 łyżeczka
kakaopaczka kolorowych landrynekNajważniejsze przy ich przyrządzaniu jest, by ciasto nie rosło podczas pieczenia.Nie powinien znaleźć się w nim
proszek do pieczenia a
sody jedynie troszeczkę.
Cukierki mogą być większe lub całkiem sproszkowane.

Wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć ciasto. Rozwałkuj część, delikatnie podsypując
mąką, wycinaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Landrynki podziel na kolory i pokrusz (w woreczku i ściereczce przy pomocy młotka, wałka,
klopera).W pierniczku ułożonym już na blaszce, wycinaj otworek w kształcie pasującym do wielkości pierniczka i wsyp do otworka
cukierki. Przy pomocy słomki lub wykałaczki wytnij otworek na wstążkę.Piecz około 10/15 minut w temperaturze 150ºC. Uważaj, żeby landrynki się nie spieniły i nie wypłynęły poza otwór. Po upieczeniu odczekaj aż stwardnieją,
potem bez problemu odchodzą od papieru.Moja uwaga: piec tylko do rozpuszczenia
cukierków, nie dłużej.Jedna blaszka za długo siedziała w piecu i karmel rozlał się na
ciastka, nie wyglądało zbyt pięknie, ale za to smakowało!:) Oprócz tego że są ładne to są smaczne.Kolorowych Świąt!