ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z żurawiną

Chleb orkiszowy z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Można powiedzieć że dopiero uczę się piec chleb, bo to dla mnie wielka sztuka.
Piekę nie od dziś, doszłam na zasadzie prób i błędów do jakiejś swojej metody.
Ale dopiero teraz odważyłam się Wam przedstawić mój wypiek i postaram się opisać dokładnie co robię po kolei.
Niedługo spróbuję na zakwasie, na razie nabieram odwagi;)
Polecam źródło przepisów na pieczywo: Pracownia wypieków, chyba większość zna ten adres;)
Na foremkę 10x25 cm :
350 g mąki chlebowej
150 g mąki orkiszowej
paczuszka drożdży instant 7g
3 łyżki otrąb orkiszowych eko
łyżeczka cukru
garść pestek słonecznika i dyni
20 g suszonej żurawiny posiekanej
łyżeczka soli
350 ml wody w temperaturze pokojowej(daję taką lekko ciepłą)
3-4 łyżki oliwy
do posypania kminek i czarnuszka (kupiłam gotową przyprawę do chleba litewskiego)
mleko do posmarowania
Łączymy mąkę z ziarnami, solą, otrębami. Dobrze mieszamy.
W drugim naczyniu woda, oliwa, cukier i drożdże. Mieszamy.
Zalewamy suchą mieszankę i odstawiamy na chwilę na 5-10 minut.
Po chwili wszystko razem łączymy, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok 5-10minut.
Ciasto będzie dość kleiste. Na koniec dodajemy posiekaną żurawinę.
Odstawiamy na 15 minut aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie zwilżamy ręce, formujemy bochenek i wkładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Zwilżamy ciasto mlekiem i posypujemy kminkiem i czarnuszką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 50 - 60 min (aż podwoi objętość).
Nagrzewamy piec do 190-200 o C. Na dno wstawiamy naczynie z wodą.
Delikatnie przenosimy formę z ciastem ( ja robię to wcześniej zanim piecyk się mocno nagrzeje, bo ciasto przeżyje szok termiczny i nam opadnie zamiast rosnąć - tak mi się już zdarzyło).
Pieczemy ok.45 min. Po wyjęciu chleba z pieca zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia, wyjmujemy i studzimy na kratce aby odparował.
Chyba nic nie pominęłam;)
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/11/chleb-orkiszowy-z-zurawina.html