Wykonanie
Soczewica to skarbnica
białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika. Zupa krem z
soczewicy to mój pomysł na rozgrzewającą i sytą zupę na obiad.
Składniki:400 g
soczewicy czerwonej3 ząbki
czosnku1 duża
cebula2-2,5 l
wodytymianeksólpieprzsłodka papryka mielona
chilli mielone2 łyżki
smalcu1
pomidorsok z połówki
cytrynySoczewice przepłukać, zalać
wodą, wstawić na palnik.
Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce
smalcu, pod koniec dodać
czosnek, przełożyć do
soczewicy.
Słodką paprykę podsmażyć na łyżce
smalcu, dodać do zupy. Gdy się zagotuje dodać pokrojonego
pomidora, doprawić
solą,
pieprzem,
chilli i
tymiankiem. Wlać sok z połówki
cytryny. Gdy
soczewica będzie miękka- czyli bardzo szybko po zagotowaniu, zmiksować zupę.