ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmasło 50 gramówmleko 3 łyżek stołowychżółtka 4 sztukmąka według uznaniamasło 100 gramóworzech włoski 0,25 szklanekbułka tarta 0,75 szklanekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić i poobierać. Przepuścić przez maszynkę, dodać mleko,50g masła, 2 żółtka, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić ciasto. Jeśli wyjdzie za miękkie, to wgnieść trochę mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta wałek o średnicy 2,5 cm i pokroić na niezbyt grube plastry, każdy obtaczać w mące, zanurzać w pozostałych żółtkach rozmąconych z wodą i panierować w posiekanych orzechach wymieszanych z bułka tartą. Smażyć z obu stron na maśle.Uwagi:Można też przygotowane ciasto włożyć do woreczka foliowego z dziurką w rogu i wyciskać krążki wprost na natłuszczoną blachę, posmarować roztrzepanymi żółtkami, wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kotlety weg.Kuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: