Wykonanie
Myślałam, że ciasto na pierogi mojej mamy jest dobre, jednak natknęłam się TU na przepis na ciasto idealne, trochę je jednak ulepszyłam! Mięciutkie, delikatne, palce lizać!Lubię pierogi, a na mojej działce zieleni się od
szpinaku, mam go naprawdę dużo. Dlatego postanowiłam zrobić pierogi ze
szpinakiem i
żółtym serem . Pyszne!
Szpinak uwielbiam, jest bardzo zdrowy. To źródło magnezu, który zmniejsza poziom stresu i żelaza.
Szpinak jest idealny dla maturzysty i studenta. Zawiera także kwas foliowy i ma właściwości antynowotworowe.Jeśli ktoś woli
szpinak w wydaniu mięsnym to zapraszam do wglądu na moje roladki
schabowe ze
szpiankiem lub lasagne ze
szpinakiem... .
Składniki na ciasto na pierogi:3 szklanki
mąkiszczypta
soliszczypta
pieprzu1 szklanka wrzątku1
jajko2 łyżki
olejuMąkę,
sól i
pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać. Wbić
jajko i dodać
olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną
mąką i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny. W tym czasie robić farsz.
Farsz
szpinakowo-
serowy:miska
świeżego szpinaku - im więcej tym lepiej, może być też mrożony10-15 dag
sera żółtego, startego lub plasterki pokrojone cieniutko w kosteczkę3 ząbki
czosnku2
cebulesólpieprzsuszone pomidory z
czosnkiem niedźwiedzim i
bazylią lub ulubione
ziołaolejSzpinak odciąć od łodyżek, opłukać i blanszować 3 minuty we wrzątku.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić, wcisnąć
czosnek, przełożyć odcedzony
szpinak, doprawić i lekko podsmażyć.Wystudzić farsz, by dodany później
ser się nie rozpuszczał. Dopiero na koniec dodać
starty ser żółty.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku (można dodać łyżkę
oleju), po wypłynięciu pierogów, ok 3 minut.