ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem

Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Myślałam, że ciasto na pierogi mojej mamy jest dobre, jednak natknęłam się TU na przepis na ciasto idealne, trochę je jednak ulepszyłam! Mięciutkie, delikatne, palce lizać!
Lubię pierogi, a na mojej działce zieleni się od szpinaku, mam go naprawdę dużo. Dlatego postanowiłam zrobić pierogi ze szpinakiem i żółtym serem . Pyszne!
Szpinak uwielbiam, jest bardzo zdrowy. To źródło magnezu, który zmniejsza poziom stresu i żelaza.
Szpinak jest idealny dla maturzysty i studenta. Zawiera także kwas foliowy i ma właściwości antynowotworowe.
Jeśli ktoś woli szpinak w wydaniu mięsnym to zapraszam do wglądu na moje roladki schabowe ze szpiankiem lub lasagne ze szpinakiem... .
Składniki na ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 szklanka wrzątku
1 jajko
2 łyżki oleju
Mąkę, sól i pieprz wsypać do miksera, zalać wrzątkiem i od razu mieszać. Wbić jajko i dodać olej, ciągle mieszając. Miksera używamy, by nie poparzyć rączek. Przełożyć ciasto z miksera na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść kulę. Zostawić na podsypanej stolnicy na ponad pół godziny. W tym czasie robić farsz.
Farsz szpinakowo-serowy:
miska świeżego szpinaku - im więcej tym lepiej, może być też mrożony
10-15 dag sera żółtego, startego lub plasterki pokrojone cieniutko w kosteczkę
3 ząbki czosnku
2 cebule
sól
pieprz
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią lub ulubione zioła
olej
Szpinak odciąć od łodyżek, opłukać i blanszować 3 minuty we wrzątku. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić, wcisnąć czosnek, przełożyć odcedzony szpinak, doprawić i lekko podsmażyć.
Wystudzić farsz, by dodany później ser się nie rozpuszczał. Dopiero na koniec dodać starty ser żółty.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać kółka. Nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku (można dodać łyżkę oleju), po wypłynięciu pierogów, ok 3 minut.
Źródło:http://mojakulinarnaarkadia.blogspot.com/2014/05/pierogi-ze-szpinakiem-i-zotym-serem.html