Wykonanie
Rozpoczęłam kolejną współpracę . Tym razem jest to firma
Emako . Dostałam od nich bon na wybranie sobie kilku produktów. Spodobała mi się
między innymi forma do pieczenia pizzy . Więc gdy tylko ją dostałam, postanowiłam czym prędzej wypróbować.Wiadomo, że najlepsze pizze, to te domowe. Musimy poświęcić trochę czasu, ale efekt zawsze jest opłacalny.Inspirację na pizzę chłopską znalazłam TU . Przyznam, że zaintrygował mnie oryginalny sposób na przygotowanie ciasta . Trochę jednak zmodyfikowałam przepis.

Składniki na 2 pizze:500 g
mąki pszennej40 g
drożdży świeżych280 ml
mlekapłaska łyżeczka
cukrupłaska łyżeczka
solitroszeczkę
oleju do ciasta
Mleko podgrzać.
Mąkę wymieszać z
solą w misce.
Drożdże pokruszyć do szklanki, zasypać
cukrem i zalać
mlekiem do połowy szklanki. Szklankę postawić na
mące. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy
drożdże urosną i wypełnią całą szklankę, należy je wylać do
mąki. Dolać pozostałe
mleko i wyrobić ciasto. Uformować kulkę, dolać troszkę
oleju i wysmarować ciasto. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować na formie do pizzy. Brzegi pizzy pokryć plasterkami
sera żółtego, wtedy sos i ciasto się nie spieką. Wysmarować środek pizzy
sosem pomidorowym i układać dodatki. Posypać
startym serem żółtym i pokrojoną
mozzarellą. Piec w 180 st. C z termoobiegiem przez 15 minut.
Sos pomidorowy do pizzy - baza pod dodatki:2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1,5 łyżeczki
ziół prowansalskichząbek
czosnku0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejuPołączyć składniki. Smarować ciasto.

Dodatki:500 g
pieczarek2
cebule3
ogórki kiszonekiełbasaboczek wędzonykulka
mozzarelliżółty ser w kawałku
Pieczarki zawsze należy obrać. Ja je też zawsze smażę na
oleju lub
maśle.
Ogórki pokroić w kostkę,
kiełbasę i
boczek w plasterki, a
cebulę w krążki.Moja recenzja produktu:Forma do pizzy od
Emako jest okrągła, dzięki
czemu nasza pizza nie będzie już prostokątna. Ma średnicę 32 cm, więc możemy upiec naprawdę dużą pizzę. Specjalne otwory na powierzchni sprawiają, że ciasto ma doskonałą wentylację i równomierne się piecze. Forma ma także nieprzywierającą powłokę. Jestem z niej bardzo zadowolona. Należy pamiętać, by nie kroić na niej pizzy.