Wykonanie
Pizza z
grzybami na grubym cieście to ulubiona pizza mojej drugiej połówki. Jako, że ciągle się jej domagał, a
grzybów uzbieraliśmy mnóstwo, nie miałam innego wyjścia jak ją po prostu zrobić.Pizza z
grzybami na grubym cieście doskonale komponuje się z
czerwonym winem.

Składniki:40 dag mąki+ 4 łyżki40 g
drożdży1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju30 dag
grzybów (
prawdziwki,
maślaki, podgrzybki)
woda1 duża
cebulaszynkaczerwona paprykakukurydza z puszki
żółty sermasłovegetaNajpierw trzeba obrać, oczyścić
grzyby i pokroić na mniejsze części. Obgotować w wodzie 10 minut. Odcedzić.
Cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na
maśle, dodać
grzyby. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut, dolewając
wody. Doprawić
vegetą.
Drożdże rozprowadzić w misce z
cukrem i szklanką ciepłej
wody, wymieszać z 4 łyżkami
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę wymieszać z
solą, wlać rozczyn
drożdżowy i zagnieść ciasto. Gdy będzie za twarde, można dolać
wody. Do ciasta dodać
olej i znów zagnieść. Pozostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować placek na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę. Zrobić
sos pomidorowy.
Sos pomidorowy:4 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1,5 łyżeczki
ziół prowansalskich2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukruWszystko wymieszać ze sobą i smarować surowe ciasto. Nakładać dodatki i starty
żółty ser. Piec 30 min. w 180 st. C.Upieczoną pizzę smarować
sosem czosnkowym lub
ketchupem.