Wykonanie
Pyszne ciasto z trzema masami jak sama nazwa wskazuje jest po prostu pyszne. Stanowi połączenie jabłecznika, sernika i makowca. Gościło po raz pierwszy na moim
stole w święta. Jest przy nim trochę zachodu, ale efekt końcowy jest tego wart.

Składniki:40 dag
mąki20 dag
cukru pudru2
jajka + 1
żóltko16 dag
margaryny2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki wymieszać na stolnicy, lub w naczyniu. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Mniejszą częścią wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 20 min w 180 st. C. Większą część ciasta wyłożyć na drugą blaszkę, ale nie piec.Masa makowa:20 dag
maku20 dag
cukru pudru2
jajkaaromat migdałowySparzyć
mak i zemleć dwa
razy. Połączyć z
cukrem,
jajkami i aromatem. Wyłożyć na większe nieupieczone ciasto.Masa serowa:50 dag
sera15 dag
cukru pudru10 dag
margaryny5 jajek+ 1
białko, które zostało z ciasta2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaUbić pianę z
białek. Wszystkie pozostałe składniki wyrobić. Dodać pianę z
białek i wymieszać. Masę
serową wyłożyć na nieupieczone ciasto z masą
makową i piec w całości w 180 st. C,ok. 50 min.Wystudzić.Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek, najlepiej "szare renety"15 dag
cukru2
galaretki cytrynoweJabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z
cukrem. Pod koniec smażenia wsypać
galaretki i wymieszać.
Jabłka wyłożyć na wystudzone ciasto z masami. Przykryć upieczonym cieńszym
ciastem. Można udekorować
polewą czekoladową.