Wykonanie
Zauważyłam, że na moim blogu prawie nie ma przepisów na sałatki ;) Staram się to naprawić, dlatego dzisiaj publikuję przepis na
sałatkę z białymi
szparagami,
bazylią i goudą holenderską. Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z książki Sałatki wydawnictwa Olesiejuk .

Składniki(na 4 porcje)
Sałatka- 500 g białych
szparagów- 40 g goudy holenderskiej dojrzewającej- pęczek
bazylii-
sałata insalatina- kilka kromek
chlebaSos- 1 łyżeczka
musztardy dijon- 2 łyżki
octu winnego- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 3 łyżki
wody-
sól i
pieprzPrzygotowanie
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na kawałki. Podsmażyć przez kilka minut na
oliwie, a następnie odstawić do wystygnięcia. Kromki
chleba pokroić w niewielkie kawałki i włożyć do piekarnika na kilka minut, do zrumienienia. Przygotować sos: w szklance bardzo dokładnie wymieszać widelcem
musztardę dijon z
octem winnym,
oliwą z oliwek,
wodą, przyprawić
solą i
pieprzem. Podsmażone
szparagi zalać przygotowanym sosem i wymieszać. W misce ułożyć umytą
sałatę insalatina, liście
bazylii, na to wyłożyć białe
szparagi z sosem, przygotowane wcześniej grzaneczki, całość posypać startym na cienkie kawałki
serem holenderskim gouda. Smacznego!