ßßß
Składniki(na 4 porcje)Sałatka- 500 g białych szparagów- 40 g goudy holenderskiej dojrzewającej- pęczek bazylii- sałata insalatina- kilka kromek chlebaSos- 1 łyżeczka musztardy dijon- 2 łyżki octu winnego- 4 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki wody- sól i pieprzPrzygotowanieSzparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na kawałki. Podsmażyć przez kilka minut na oliwie, a następnie odstawić do wystygnięcia. Kromki chleba pokroić w niewielkie kawałki i włożyć do piekarnika na kilka minut, do zrumienienia. Przygotować sos: w szklance bardzo dokładnie wymieszać widelcem musztardę dijon z octem winnym, oliwą z oliwek, wodą, przyprawić solą i pieprzem. Podsmażone szparagi zalać przygotowanym sosem i wymieszać. W misce ułożyć umytą sałatę insalatina, liście bazylii, na to wyłożyć białe szparagi z sosem, przygotowane wcześniej grzaneczki, całość posypać startym na cienkie kawałki serem holenderskim gouda. Smacznego!