ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

Polędwiczki wieprzowe w sosie gorgonzola

nazwa

Wykonanie

Danie szybkie i naprawdę pyszne. Można podawać na przykład z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych i świeżym pieczywkiem.
Składniki
(na 2 porcje)
- 1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300g)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku nieobrane, 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
Sos gorgonzola
- 1 szklanka mleka
- 60 g sera gorgonzola
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwiczkę wieprzową obtoczyć w oliwie, soli, pieprzu i 2 łyżeczkach ziół prowansalskich. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzać mleko, a następnie dodać ser gorgonzola. Rozpuścić ser ciągle mieszając, doprawić solą, pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić mąką). Wyciągnąć z lodówki polędwiczkę wieprzową i pokroić ją w plastry o grubości ok. 2 cm, każdy lekko rozbić. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej dodać 2 ząbki czosnku i 2 liście laurowe. Smażyć polędwiczki na średnim ogniu kilka minut, od czasu do czasu przewracając. Wyjąć z patelni i pozwolić odpocząć polędwiczkom przez około 5 minut. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem gorgonzola. Smacznego!
Źródło:http://jpgotuje.blogspot.com/2013/01/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-gorgonzola.html