Wykonanie
Danie szybkie i naprawdę pyszne. Można podawać na przykład z
sałatką z
rukoli i
pomidorków koktajlowych i świeżym
pieczywkiem.

Składniki(na 2 porcje)- 1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300g)-
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie- 2 ząbki
czosnku nieobrane, 2
liście laurowe-
oliwa z oliwekSos gorgonzola- 1 szklanka
mleka- 60 g
sera gorgonzola-
przyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowaniePolędwiczkę wieprzową obtoczyć w
oliwie,
soli,
pieprzu i 2 łyżeczkach
ziół prowansalskich. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. W rondelku podgrzać
mleko, a następnie dodać
ser gorgonzola. Rozpuścić
ser ciągle mieszając, doprawić
solą,
pieprzem, odparować (ewentualnie można także zagęścić
mąką). Wyciągnąć z lodówki polędwiczkę wieprzową i pokroić ją w plastry o grubości ok. 2 cm, każdy lekko rozbić. Na patelni rozgrzać
oliwę lub
olej dodać 2 ząbki
czosnku i 2
liście laurowe. Smażyć
polędwiczki na średnim ogniu kilka minut, od czasu do czasu przewracając. Wyjąć z patelni i pozwolić odpocząć polędwiczkom przez około 5 minut. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem gorgonzola. Smacznego!