ßßß Cookit - przepis na Penne z cykorią, kabanosem w sosie beszamelowym

Penne z cykorią, kabanosem w sosie beszamelowym

nazwa

Wykonanie

Dziś koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem z wczorajszej hmm powiedzmy obiadokolacji. Niestety nie podzielę się tym co jadłam dosłownie, choćby dlatego, że już nic nic nie zostało, ale może zachęcę do samodzielnego przyrządzenia dania. Nie jest skomplikowane, degustacja może nastąpić już po ok. 20 min, które zapewniam nie będą stanowiły żadnego wysiłku. Białe makarony uwielbiam, ale ciągłe jedzenie Carbonary czy Carbonary Broccoli mimo, że nie przestaje smakować to po prostu staje się nudne. W obliczu tylu składników, które można wrzucić do makaronu, spożywanie w kółko tego samego po prostu nie przystoi. Czas skosztować coś przynajmniej dla mnie nowego. Tym razem postawiłam na połączenie smaków cykorii, kabanosów drobiowych ze względu na to, że są bardziej łagodne w smaku, z uniwersalnym sosem beszamelowym. Danie wyśmienite, mimo, że zrobione spontanicznie, gdyż część składników zostało wrzuconych na zasadzie "coś zostało z wczoraj"- wyszło rewelacyjne i z pewnością nie raz do tego przepisu powrócę. Fotografia beznadziejna. Nie dość, że ja nie posiadam w tej dziedzinie umiejętności, to jeszcze uważam fotografowanie białych makaronów po prostu za trudne. Zawsze widać 'kluski polane białą breją", mało działają na wyobraźnię, nie można dostrzec tego aromatu, który taki makaron oferuje... Ale do rzeczy...
Składniki (właściwie wyszło na 3 pełne talerze, ta ilość mogłaby stanowić również 4 mniejsze porcje):
- makaron penne (250-400 g),
- 3 cykorie,
- ok. 120 g cienkich kabanosów drobiowych,
- 1 mała cebula,
- 1/2 pora niewielkiego pora (ja wolę tę część "jaśniejszą", ale dodaję równiż kilka ciemniejszych kawałków z góry),
- ok. 100 g masła (2-3 łyżki),
- ok. 600 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- świeży koper,
- olej rzepakowy,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatałowa.
Przygotowanie:
1. Gotujemy makaron al' dente w osolonej wodzie (ok. 8 min); po ugotowaniu hartujemy zimną wodą,
2. Zagotowujemy w niewielkim garnku wodę, do której włożymy cykorię wraz z porem, aby w pewnym sensie je zblanszować,
3. Cykorię i por myjemy. Cykorię kroimy na niewielkie cząstki (niektórzy usuwają głąb z wnętrza, gdyż jest nieco gorzkawy, ja nic takiego nie robiłam, ponieważ pod wpływem temperatury goryczka zanika). Następnie pokrojone liście obu warzyw wkładamy do przygotowanego wrzątku i na chwilę to zostawiamy (kilka minut),
4. W tym czasie kroimy cebulę i kabanosy w bardzo drobną kostkę,
5. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy w pierwszej kolejności cebulę i kabanosy. Po chwili, gdy cebula zmięknie, a kabanosy lekko się zarumienią dodajemy cykorię i por z wrzątku (odławiamy na szybko z wrzątku, nawet dobrze jak zostanie to przeniesione z odrobiną płynu; można uprzednio zahartować zimną wodą- taka w końcu jest idea blanszowania; ja uznałam, że nie jest to konieczne),
6. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i zabieramy się na przygotowanie sosu beszamelowego. W tym wydaniu wrzuciłam masło do rondelka, na niewielkim ogniu je rozpuściłam i dosypując powoli w sumie dwie łyżki mąki (przez sitko) energicznie mieszałam. Gdy składniki się połączyły dolałam 1 szklankę mleka, energicznie mieszając by składniki się łączyły. Następnie powoli dolewałam kolejną szklankę mleka. Gdy utworzyła się konsystencja płynnej śmietany dodałam sól, pieprz czarny i ok. 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej (można również wykonać sos wg przepisu z filmu, który już wcześniej podawałam):
7. Całość przelewam na patelnię z warzywami i kabanosami, mieszam do połączenia składników na niewielkim ogniu. Jeśli sos gęstnieje zbyt szybko- dolewamy oczywiście mleka (można dodatkowo od 100 do nawet 200 ml- należy tu zwracać uwagę na konsystencję tego co mamy na patelni. Ma to być gęste lecz w miarę płynne ;)
8. Całość posypuję drobno posiekanym koprem i w większym garnku mieszam sos z makaronem.
Tak idealnie obtoczony sosem makaron jest gotowy do spożycia. Posmak cykorii genialnie komponuje się z kabanosem, a całość wypełnia uniwersalny, zawsze wyśmienity sos beszamelowy.
Zdjęcia raczej fatalne, ale chciałam to jak najszybciej spałaszować zawartość talerza i nie miałam zamiaru by wystygło.
Jako napój posłużyła mi herbata z dodatkiem sproszkowanych przypraw do grzanego wina, czyli napój bardzo korzenny, aromatyczny.
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/12/penne-z-cykoria-kabanosem-w-sosie.html