Wykonanie
            Zapewne i Wy czasem przygotowujecie sobie szybkie, sycące omlety. Są idealne na śniadania czy kolacje. Moja najszybsza wersja to:

Składniki:- 2 
jajka,- ok. 2 łyżki 
mąki (może być standardowa pszenna, ale jak macie jakąś zdrowszą to jeszcze lepiej; trudno określić proporcję, wyjaśnienie poniżej),- łyżka 
płatków owsianych błyskawicznych,- opcjonalnie len mielony (1 płaska łyżeczka) oraz różnego rodzaju dodatki, typu: 
rodzynki, 
orzechy. 
Migdały itp.- co lubicie!- szczypta 
soli cukru,- ok. ½ łyżeczki 
proszku do pieczenia,- dodatek na zewnątrz: wasz ulubiony 
dżem, 
konfitura, 
bita śmietana, 
owoce. Ja tym razem zastosowała, standardowy 
dżem porzeczkowy, który bardzo lubię.Przygotowanie:Do głębokiego talerza wbijamy 
jajka. Należy je dobrze "rozbełtać" widelcem (nie przepadam za tym określeniem, ale takie stanowiło pierwszą myśl w tej kwestii i doskonale oddaje sedno sprawy). Dodajemy 
sól, 
cukier i zaczynamy powoli wsypywać 
mąkę- przez sitko, cały czas przy tym energicznie mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Jak wspomniałam trudno jest określić proporcję, ponieważ zależy ona choćby od rodzaju czy typu 
mąki, generalnie dążymy do konsystencji słodkiej 
śmietanki 18%:) dodajemy 
proszek do pieczenia, 
płatki owsiane (one dodatkowo ładnie zagęszczają masę) i pozostałe składniki, jeśli na takowe się zdecydujemy. Smażymy po ok. 1 min na każdą stronę, na niewielkiej ilości tłuszczu, ja używam rzepakowego.A do tego biała, zielona herbatka? Biała jest dużo bardziej skuteczna w kwestii zmniejszenia ryzyka występowania chorób nowotworowych niż 
herbata zielona :) Kolejne "za"- duża ilość witaminy C, silne działanie pobudzające- doskonale zastępuje 
kawę!
