Wykonanie
Czasem przychodzi taki dzień, kiedy ma się ochotę na danie proste, a jednocześnie sycące, pożywne... Wracamy z pracy i brak nam sił na urządzanie wielkiego gotowania. W takich momentach zazwyczaj przyrządzam szybki
makaron, który nie wymaga oddzielnie przyrządzonego sosu, aby był aromatyczny. A to za sprawą składników, które do niego dorzucam. I tak oto pewnego środowego popołudnia w mojej kuchni powstało:

Składniki:-
makaron Spaghetti,-
boczek (ok. 20-30 dag ; jak już wspominałam we wcześniejszym
poście w Lidlu można zakupić pokrojony, gotowy do przygotowania
boczek),- 5 średniej wielkości
pomidorów,- 1
cebula,- 1-2 ząbki
czosnku,-
natka pietruszki,-
olej (najlepiej rzepakowy),-
papryka w proszku (ostra i słodka),-
sól,
pieprz.Przygotowanie:1.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu,2.
Cebulę,
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym
oleju (ok. 5 łyżek),3.
Pomidory umyć, pokroić na ósemki i dodać na patelnię,4. Na patelnię przełożyć ugotowany
makaron, dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami (w razie konieczności można dodać odrobinę
oleju, gdyż potrawa musi być "wilgotna"),5. Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kosteczkę,6. Przyprawić
słodką papryką w proszku dla "zaczerwienienia"
oleju,
ostrą papryką w proszku,
pieprzem i
solą dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku (lepiej nie przesadzać z
ostrymi przyprawami, chyba, że ktoś właśnie takie smaki preferuje),7. Całość dusić chwilę pod przykryciem by danie się "przegryzło", następnie wyłożyć na talerze i udekorować gałązkami
natki pietruszki zgodnie z własnymi upodobaniami.Danie świetnie komponuje się ze świeżym
sokiem, najlepiej wprost z sokowirówki!Takie połączenie naprawdę dodaje energii :)Smacznego!