ßßß
Składniki:- makaron Spaghetti,- boczek (ok. 20-30 dag ; jak już wspominałam we wcześniejszym poście w Lidlu można zakupić pokrojony, gotowy do przygotowania boczek),- 5 średniej wielkości pomidorów,- 1 cebula,- 1-2 ząbki czosnku,- natka pietruszki,- olej (najlepiej rzepakowy),- papryka w proszku (ostra i słodka),- sól, pieprz.Przygotowanie:1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu,2. Cebulę, boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju (ok. 5 łyżek),3. Pomidory umyć, pokroić na ósemki i dodać na patelnię,4. Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami (w razie konieczności można dodać odrobinę oleju, gdyż potrawa musi być "wilgotna"),5. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kosteczkę,6. Przyprawić słodką papryką w proszku dla "zaczerwienienia" oleju, ostrą papryką w proszku, pieprzem i solą dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku (lepiej nie przesadzać z ostrymi przyprawami, chyba, że ktoś właśnie takie smaki preferuje),7. Całość dusić chwilę pod przykryciem by danie się "przegryzło", następnie wyłożyć na talerze i udekorować gałązkami natki pietruszki zgodnie z własnymi upodobaniami.Danie świetnie komponuje się ze świeżym sokiem, najlepiej wprost z sokowirówki!Takie połączenie naprawdę dodaje energii :)Smacznego!