Wykonanie
Zwyczajnie i banalnie:
biszkopt, krem,
truskawki,
galaretka. O tej
porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę.

Potrzebujemy:1. ok. 1 - 1,5 kg
truskawek2.
Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa
biszkopty z 6
jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i
galaretkę.3.
Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach.
Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej
wody. Schłodzić.4. Krem:1/2 l
mleka + 3/4 szklanki do rozpuszczenia
mąki1 szklanka
cukrucukier wanilinowy4
żółtka4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 kostka
masła1 kostka
margaryny1/2 litra
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Pozostałe
mleko wymieszać z
żółtkami i
mąką ziemniaczaną. Ugotować
budyń, wystudzić.
Masło z
margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony
budyń.Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy
między ciastem wypełniać na przemian
truskawkami zalanymi tężejącą
galaretką i kremem. Ułożyć następne warstwy tak, aby na przekroju powstała szachownica. Na wierzch wylać cienką warstwę
galaretki. Schłodzić.

