Wykonanie

Tak sobie myślę, że ledwo co łapię oddech po galopującym ku końcowi październiku, a tu za chwilę listopad, który podkręci tempo jeszcze bardziej... ech... nawet nie mam czasu się nad tym zastanawiać... byle, do przodu, byle do końca roku, styczeń już na horyzoncie... ;-) a tak prawdę mówiąc, to na nic czasu nie mam ostatnio... ale na gotowanie tak! No to dziś konkretna propozycja obiadowa :-)SKŁADNIKIok. 700 g
mięsa wieprzowego (
golonka,
łopatka,
szynka - co tam macie)2 duże
cebule2 duże
marchewki1 duża
pietruszka1/4 małej
białej kapusty2 - 3 łyżki posiekanych listków
selera2 łyżki pasty pomidorowej3 - 4 łyżki
olejusól,
pieprzmąka do obtaczania
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie każdy obtaczamy w
mące.
Cebule kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy
olej i dodajemy
cebulę, lekko podsmażamy i układamy na niej kawałki
mięsa. Całość mieszamy starając się, by każdy kawałek obsmażył się z każdej strony. Na
mięso posypujemy starte warzywa, na dno wlewamy ok. 50 ml
wody, przykrywamy patelnię i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy
mięso zacznie mięknąć dodajemy posiekane listki
selera,
sól i
pieprz, dalej dusimy do miękkości. Dodajemy pastę
pomidorową, mieszamy i gotowe. W trakcie przyrządzania potrawy nie dolewajcie
wody, chodzi tu oto by warzywa stworzyły gęsty sos.