Wykonanie

No i urlop urlopem, a na razie wyznaczyłam sobie tyle zadań, że głowa mała ;-) do tego jeszcze kończąca się wizyta mojej siostry i jej rodziny i dwa dni minęły nie wiadomo kiedy... ale "coś" z
jagodami musi być obowiązkowo w sezonie ;-) no to tym razem będą
jagody z
miętą - połączenie jak dla mnie eksperymentalne, ale za to jak smakuje...SKŁADNIKINa spód:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru trzcinowego1
jajko1
żółtko100 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z
waniliąNa wierzch:700 ml
mleka2 budynie
waniliowe (na 500 ml
mleka każdy)50 g
masła4 łyżki
cukru trzcinowego2
żółtka10 listków świeżej
miętyjagody (dowolna ilość)dodatkowo: tłuszcz i
bułka tarta do formy

Obie
mąki,
cukry i
proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki
masło i całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy
jajko i
żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będziecie zagniatać długo będzie twarde :-(Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy
bułką tartą i wyklejamy
ciastem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z
mleka odlewamy jedną szklankę i dokładnie rozrabiamy w niej budynie i
żółtka. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem i
masłem. Do gotującego wlewamy rozrobione budynie i gotujemy tak jak zwykły
budyń - aż pojawią się na powierzchni bąble powietrza. Zestawiamy z palnika, dodajemy drobno posiekaną
miętę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na lekko przestudzony spód i obsypujemy obficie
jagodami. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.Przed podaniem dekorujemy listkami
mięty.
