ßßß
No i urlop urlopem, a na razie wyznaczyłam sobie tyle zadań, że głowa mała ;-) do tego jeszcze kończąca się wizyta mojej siostry i jej rodziny i dwa dni minęły nie wiadomo kiedy... ale "coś" z jagodami musi być obowiązkowo w sezonie ;-) no to tym razem będą jagody z miętą - połączenie jak dla mnie eksperymentalne, ale za to jak smakuje...SKŁADNIKINa spód:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru trzcinowego1 jajko1 żółtko100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru z waniliąNa wierzch:700 ml mleka2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka każdy)50 g masła4 łyżki cukru trzcinowego2 żółtka10 listków świeżej miętyjagody (dowolna ilość)dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy
Obie mąki, cukry i proszek do pieczenia mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i całość rozcieramy w dłoniach aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będziecie zagniatać długo będzie twarde :-(Foremkę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wyklejamy ciastem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z mleka odlewamy jedną szklankę i dokładnie rozrabiamy w niej budynie i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego wlewamy rozrobione budynie i gotujemy tak jak zwykły budyń - aż pojawią się na powierzchni bąble powietrza. Zestawiamy z palnika, dodajemy drobno posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na lekko przestudzony spód i obsypujemy obficie jagodami. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.