Wykonanie

I jak tam Wasz długi weekend? Mój jakiś taki powolny i leniwy... chociaż dla mnie to on wcale nie jest długi, bo jutro
jadę do pracy :-( ale popracuję do południa i wracam więc nie narzekam :-) poza tym lubię tę pracę :-) i w ogóle lubię jak mam jakieś zajęcie... ostatnio lekarz powiedział mi, że powinnam zwolnić, ale to nierealne ;-) w prawdzie organizm mi się ostatnio buntuje, ale czymże jest te trzy tygodnie jakie dzielą mnie od urlopu w stosunku do całego długiego roku... miną nie wiadomo kiedy ;-)Dzisiejszy przepis jest idealny właśnie dla takich zabieganych (aż mi się
ciśnie na usta: jak ja), ale i dla wszystkich innych lubiących szybkie i smaczne dania, ceniących swój czas :-)SKŁADNIKI3
kalarepy2
ziemniaki1
cebula3 szklanki
wywaru z warzyw1/2 szklanki
mleka70 ml
śmietany 30 %
sól,
pieprz,
cukier, mielony
kminekszczypiorek
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, a następnie zalewamy
wywarem i
mlekiem - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie całość miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy
śmietanę, doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem,
kminkiem i ponownie miksujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Zupę podajemy posypaną posiekanym
szczypiorkiem, z dodatkiem grzanek.P.S.
Wywar warzywny możecie śmiało zastąpić każdym innym.