ßßß
I jak tam Wasz długi weekend? Mój jakiś taki powolny i leniwy... chociaż dla mnie to on wcale nie jest długi, bo jutro jadę do pracy :-( ale popracuję do południa i wracam więc nie narzekam :-) poza tym lubię tę pracę :-) i w ogóle lubię jak mam jakieś zajęcie... ostatnio lekarz powiedział mi, że powinnam zwolnić, ale to nierealne ;-) w prawdzie organizm mi się ostatnio buntuje, ale czymże jest te trzy tygodnie jakie dzielą mnie od urlopu w stosunku do całego długiego roku... miną nie wiadomo kiedy ;-)Dzisiejszy przepis jest idealny właśnie dla takich zabieganych (aż mi się ciśnie na usta: jak ja), ale i dla wszystkich innych lubiących szybkie i smaczne dania, ceniących swój czas :-)SKŁADNIKI3 kalarepy2 ziemniaki1 cebula3 szklanki wywaru z warzyw1/2 szklanki mleka70 ml śmietany 30 %sól, pieprz, cukier, mielony kminekszczypiorek
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka, a następnie zalewamy wywarem i mlekiem - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Następnie całość miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, kminkiem i ponownie miksujemy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem, z dodatkiem grzanek.P.S.Wywar warzywny możecie śmiało zastąpić każdym innym.